Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Een beginnershandleiding voor het voorbereiden van vega(n) gerechten

What's new

We kennen het allemaal: thuiskomen en een verse maaltijd klaar willen hebben. Klinkt dat te veel als een droom? Geloof het maar, want meal prepping helpt je een handje! Natuurlijk is niemand een geboren genie op het gebied van meal prepping, en dit proces kan nog lastiger lijken als het gaat om plantaardig voedsel. Maar wat als je zou kunnen leren hoe je een eenvoudig en gemakkelijk meal-prepping werkwijze kunt toepassen? Laten we eens kijken hoe je met onze 5 handige tips en trucs gemakkelijk en luchtig kunt meal-preppen!

Voor mensen met een drukke levensstijl zijn dagelijkse verse maaltijden niet vanzelfsprekend. Maar dat zal niet meer het geval zijn, want meal-prepping is een blijvertje! Door maaltijden vooraf te bereiden, kunnen we tijd besparen en ons geruststellen zonder voortdurend te moeten koken. En omdat we voor geportioneerde maaltijden vooraf moeten plannen hoeveel ingrediënten we nodig hebben, kunnen we zo geld besparen en voedselverspilling tegengaan. Dus geen geld meer uit het raam gooien met overbodige boodschappen en afhaalmaaltijden!

De basis van meal-preppen

Hoewel velen meal-prepping vergelijken met batch koken, komt het in verschillende varianten voor en voorziet het in ieders verschillende behoeften

  • Vooraf te bereiden maaltijden: Hierbij worden volledige maaltijden bereid, van tevoren in de koelkast gezet en tijdens de maaltijd opgewarmd, perfect voor wie zin heeft in een verse warme maaltijd zonder dat er aan het eind van de dag extra gekookt hoeft te worden.
  • Geportioneerde meeneemmaaltijden: Dit is een populaire optie voor evenwichtige en voedzame maaltijden, maar ook perfect voor snelle, kant-en-klare lunches afgestemd op iemands drukke schema.
  • Kant-en-klare ingrediënten: Als je een hekel hebt aan herhaling, maar geen tijd hebt om te koken, kan deze methode je nieuwe go-to move zijn. Voel je vrij om de ingrediënten te mixen en matchen en maak dagelijks verse maaltijden.

Meal-prepping eenvoudig gemaakt

Als je nog steeds twijfelt over hoe je moet beginnen, zullen we je op andere gedachten brengen met 5 ultieme tips en trucs die meal-prepping toegankelijker dan ooit maken. 

1# Bouw je meal-prep routine op

De eerste stap van meal-prepping is het bepalen van een dag in de week die speciaal is gewijd aan koken - dit kan het weekend zijn of een doordeweekse avond. Dit schema is heel belangrijk om nauwkeurig te bepalen hoeveel maaltijden je kunt bereiden en hoeveel ingrediënten je nodig hebt.

 

#2 Mix en match je belangrijkste ingrediënten 

Meal-prepping draait om balans. Daarom is het essentieel om alle voedselgroepen - een basis (koolhydraten zoals noedels, rijst, tortilla's), eiwitten, groenten en sauzen - op te nemen om ervoor te zorgen dat je maaltijd goed afgerond en voedzaam is. Weet je nog steeds niet zeker hoe je een evenwichtige maaltijd met alle benodigde voedingsstoffen kunt bereiden? Bekijk ons artikel hier!



Maak je je zorgen dat het bereiden van maaltijden je beperkt? Wissel de dingen af, en dit zal het minste van je zorgen zijn! Als je van hamburgerlapjes houdt, maar iets lichts wilt, kun je een heerlijke Sensational Burger Bowl maken, gevuld met quinoa en groenten. Wil je gaan voor iets dat meer vult, smaakvol is, maar toch evenwichtig? Probeer dan ons Mini wraps recept met de Lightly Roasted Pieces met veel groeten en de frisse smaak van citroen. Of wil je gewoon een huiselijke maaltijd die je in de koelkast kunt bewaren? Probeer dan ons Vegetarische balletjes, paprika en maïs met rijst recept eens. De combinaties zijn eindeloos, dus wees creatief in de keuken!

#3 Bereid je ingrediënten van tevoren voor

Een groot deel van het koken bestaat uit het voorbereiden van de ingrediënten, wat extreem tijdrovend kan zijn. En als je te moe bent of niet genoeg tijd hebt om te koken, is de voorbereiding het laatste waar je aan denkt. Dus bespaar jezelf de moeite en zorg voor een snelle maaltijd door je groenten voor te snijden of zelfs in grote porties te roosteren en in de koelkast te bewaren. Als je peulvruchten en volle granen (quinoa, linzen en kikkererwten) in je dieet wilt opnemen, laat ze dan 's nachts of van tevoren weken. Zo heb je meer variatie om te ruilen zonder elke dag een maaltijd voor te bereiden.

 

#4 Bereid gerechten die je vers kunt bewaren en in grote porties kunt bereiden

Mis je inspiratie voor eenvoudige en heerlijke gerechten die je kunt meal-preppen? Maak je geen zorgen, wij dekken je! Voor stevige, zelfgekookte diners voor de week raden we onze pasta met pompoen en de vegetarische balletjes aan. Of, als je op zoek bent naar een bevredigend diner recept met een lichte kick, waarom dan niet onze Rode Curry soep met gegrilde stukjes?

#5 Gebruik labels om het gerecht en de tijd bij te houden

Omdat we voedselverspilling willen voorkomen en de veiligheid van het voedsel willen garanderen, moeten alle voorgekookte maaltijden binnen een bepaalde periode worden gegeten. Gekoeld voobereid voedsel wordt bijvoorbeeld geadviseerd om in 3-4 dagen te worden opgegeten, terwijl ingevroren gekookte maaltijden tot een paar maanden houdbaar zijn. Daarom is het cruciaal om een overzicht te hebben van uw voorbereide maaltijden door direct op de verpakkingen te schrijven of er een briefje of etiket op te plakken. 

Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan en je plantaardige maaltijdvoorbereidingsreis te beginnen? Ga dan naar de keuken en maak je eerste smakelijke, geprepareerde maaltijd met onze recepten!

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
CREËER EEN ACCOUNT EN SLA ALL JOUW FAVORIETE RECEPTEN OP!

En ontvang in jouw inbox smaakvolle tips, exclusieve nieuwtjes en korting om meer plantaardige

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
BECOME PART OF OUR VEGETABLE COMMUNITY AND BENEFIT FROM MANY BENEFITS

Ontvang overheerlijke plantaardige recepten, kortingen en smaakvolle tips in jouw inbox