VUNA hét alternatief voor tonijn

What's new

Het bewustzijn over de klimaatcrisis is de afgelopen jaren flink gegroeid. Documentaires als Seaspiracy en A life on our planet zijn confronterend en tegelijkertijd hoopgevend. Ze laten zien dat we zelf klimaatbewuste keuzes kunnen maken door onder andere minder of geen vlees en vis meer te eten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat inmiddels al 45% van de Nederlanders boven de 18 jaar er een flexitarische levensstijl op nahoudt. En dat is geen wonder met het groeiende aanbod van steeds beter smakende vleesvervangers. Het aanbod van visvervangers bleef tot op heden alleen wat achter. Maar daar komt nu verandering in met Garden Gourmet VUNA.

VUNA is een ocean friendly alternatief voor het favoriete visproduct van Nederland*: tonijn uit blik. VUNA wordt gemaakt op basis van erwten-eiwitten uit Europa. Ook heeft het Nutriscore B en is rijk aan eiwitten. Maar wat VUNA  pas echt bijzonder maakt is de smaak. Want die lijkt écht op tonijn! Dat oordeelde 81% van de 602 mensen die het product proefden**. We zijn daarom erg benieuwd wat jij ervan vindt!?

Je kunt VUNA vanaf 20 september kopen bij Albert Heijn. En later dit jaar ook bij PicNic en Jumbo.

Wat te koken met VUNA?

Alles! Koken met VUNA is grenzeloos. 

Wij hebben speciaal voor jou een receptboekje gemaakt met lekker en makkelijke recepten met vegan tonijn. Zo kook je niet alleen 100% plantaardig maar vooral erg lekker.

Of je nu een tonijnpasta, salade niçoise of een bagel met tonijn maakt, koken met VUNA is niet anders dan je gewend bent. VUNA kun je zowel in warme als in koude gerechten gebruiken, direct uit het potje. Zo maak je van de pastakliekjes van gisteren vandaag een koude pastasalade met VUNA. Of meng VUNA met een lepeltje vegan mayo en wat kappertjes als smakelijk broodbeleg tijdens de lunch. 

Vegan tonijn in een recyclebaar potje

Is je VUNA op? Gooi het glazen potje dan na gebruik eenvoudig in de glasbak. Recyclen kan natuurlijk ook op een andere manier. Geef je VUNA potje een tweede leven als waxinelichthouder, limonadeglas of bewaar er zelfgemaakte dressing in.

Veelgestelde vragen over VUNA

Waarom zit het in een glazen potje?

Dat is een goede vraag! Daar hebben we natuurlijk goed over nagedacht tijdens de ontwikkeling van het product. Uit consumentenonderzoek is gebleken dat mensen een glazen potje prefereerden boven blik*. In een glazen pot kun je het product zien, dan kun je dus zien wat je koopt. Het glazen potje is hersluitbaar en bovendien goed recyclebaar. Het heeft een hoog inzamel- en recyclingpercentage in Nederland van 86% (bron: Trouw) en het biedt uitstekende productbescherming. Als je er nu zo over nadenkt, zou je dan nog tonijn in blik kopen?

In Nederland kunnen metalen deksels samen met het glas worden weggegooid en gerecycled, aangezien ze magnetisch zijn en gemakkelijk kunnen worden gesorteerd in de glasfabriek.

Waar is VUNA van gemaakt?

VUNA is gemaakt op basis van erwten-eiwitten. Het product heeft slechts 7 ingrediënten: water, erwten-eiwitten, koolzaadolie, tarwe-gluten, aroma’s, citroenvezels en zout. Het is het rijk aan eiwitten en heeft het Nutri-Score B. Daarnaast is VUNA een bron van Omega-3 vetzuren omdat het per 100 gram en 100 kcal minimaal 0,3 gram Omega-3 vetzuren (ALA) bevat.

Waar komt de tonijnsmaak vandaan?

We gebruiken aroma's die smaken naar tonijn. Aroma’s worden gemaakt van ingrediënten, zoals plantenextracten, knoflook, uien- en citrusoliën. Hoewel aroma’s in vegetarische of veganistische producten vlees- of visachtige eigenschappen kunnen hebben, hebben ze geen dierlijke oorsprong.

Hoe moet je VUNA bewaren?

VUNA moet je in de koelkast bewaren en is na openen beperkt houdbaar.

Waar kan je VUNA kopen?

Vanaf 20 september ligt VUNA in het koelschap van Albert Heijn en vanaf begin november is VUNA ook bij andere retailers (Picnic, Jumbo) beschikbaar. Ook is VUNA online te bestellen op www.ah.nl.

*Bron: https://www.msc.org/nl/duurzame-tonijn
**Bron: Resultaten uit een marktonderzoek van Nestlé in juli 2021 in Duitsland en Zwitserland.