Wat is Nutri-Score?

What's new

We zijn wat we eten en daarom streven we er voortdurend naar om de voedingswaarde van onze producten te verbeteren. Wij geloven in transparantie en labelen onze verpakkingen met alle ingrediënten en voedingswaarde informatie, zodat jezelf de best geïnformeerde keuzes kunt maken. In België is de Nutri-score al ingevoerd, daardoor vind je de Nutri-score ook terug op onze verpakkingen in Nederland.

Wat betekent Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat door middel van kleuren (groen tot en met rood) en letters (A tot en met E) een oordeel geeft over de voedingswaarde van een product. Nutri-Score is door onafhankelijke wetenschappers ontwikkeld in Frankrijk. Het is een logo dat vrijwillig gebruikt kan worden door de levensmiddelenindustrie.

Voor veel landen in Europa is Nutri-Score het gewenste voedselkeuzelogo en onlangs heeft de Nederlandse overheid ook haar voorkeur voor dit logo uitgesproken, in principe met ingang van medio 2021. Tot die tijd kun je het logo wel tegenkomen op verpakkingen van producten die naast Nederland in meerdere landen worden verkocht en op producten waar een pilot mee wordt gedaan, zoals bijvoorbeeld producten van Albert Heijn.

Uit diverse studies is gebleken dat de Nutri-Score makkelijk te begrijpen is voor consumenten en dat het helpt om betere voedingskeuzes te maken.

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

Voor het berekenen van de Nutri-Score wordt een product ingedeeld in 1 van de 4 categorieën, namelijk voeding / dranken / kazen / vetten en oliën. Op basis van een algoritme wordt er rekening gehouden met de hoeveelheid positieve voedingsstoffen en negatieve voedingsstoffen per 100 g of 100 ml van het product. Positieve voedingsstoffen, waarvan de consumptie gestimuleerd moet worden, zijn de hoeveelheid vezels, eiwitten, groenten, fruit, peulvruchten en noten. Calorieën, suikers, verzadigde vetten en zout worden beschouwd als zogenoemde negatieve voedingsstoffen, waarvan het beter is de hoeveelheid die je ervan eet te beperken. De score van de positieve en negatieve voedingsstoffen samen vormen een bepaald getal. De hoogte van dit getal bepaalt welke letter de Nutri-Score zal zijn. A (donkergroen) is de meest gunstige score en E (rood) is de minst gunstige score.

Waarom is Nutri-Score belangrijk voor ons?

Producenten zijn niet verplicht om de Nutri-Score op de verpakking van hun producten te zetten. Nestlé kondigde onlangs aan Nutri-Score in te gaan voeren. Binnen Europa zullen meer dan zevenduizend Nestlé producten van de Nutri-Score worden voorzien. Studies hebben aangetoond dat de Nutri-Score consumenten daadwerkelijk hulp biedt bij het doen van bewustere aankopen. Door het gebruik van dit nieuwe voedselkeuzelogo kunnen we jou als consument niet alleen meer transparantie bieden, maar je dus ook aanmoedigen om bewuster met je voeding om te gaan.  Bovendien blijft het ons stimuleren om onze producten te verbeteren.

Wist je dat de meeste Garden Gourmet producten al Nutri-Score A of B hebben?